50 jarig jubileum KBO Elshout

Op woensdag 28 maart vierde KBO Elshout haar gouden jubileum in D’n Elshof. De feestelijke dag begon om 10.30 uur met een eucharistieviering in de kerk St. Jan Evangelist Elshout die werd bijgewoond door leden van de ouderenvereniging, vertegenwoordigers van KBO Brabant, Senioren Overleg Gemeente Heusden (SOGH), KBO Kring Heusden en overige belangstellenden.

Voorzitter Jan van Oijen dankte in de kerk iedereen die een bijdrage heeft geleverd om deze dag tot een succes te maken. Met name pastor Dieter Hedebouw voor de eucharistieviering,  het koor dat voor een sfeervolle dienst heeft gezorgd en de medebestuursleden en vrijwilligers van KBO Elshout die de handen flink uit de mouwen hebben gestoken.

Na de mis was er een smakelijke lunch in D’n Elshof met leden en genodigden. Wethouder Kees van Bokhoven sprak zijn waardering uit voor de vele activiteiten die de ouderenbond organiseert.
Hij overhandigde namens de gemeente Heusden een mooie theedoos met de leus “Samen dromen waarmaken…” 

      

Het bestuur van KBO Brabant was vertegenwoordigd door Gérard Mustert die de Elshoutse afdeling feliciteerde met het jubileum en complimenteerde met de vele activiteiten die er georganiseerd werden. Hij overhandigde de voorzitter een envelop en een grote doos met chocolaatjes die voorzien waren van het KBO-logo en de tekst 50 jaar Elshout.
Paul van Hulten dankte Jan van Oijen en het bestuur namens Kring KBO Heusden en SOGH voor de prettige samenwerking.

     
Na de lunch werd de algemene ledenvergadering gehouden.

Ook na het gouden jubileum zijn er activiteiten gepland op de volgende dagen.

  • 5 april, 13.30 uur: high tea in d’n Elshof.
  • 12 april, 13.30 uur: pubquiz in d’n Elshof over reilen en zeilen in Elshout en optreden kwartet met oude dorpsliedjes.
  • 20 april, 11.00 tot 16.00 uur: Elshouters exposeren hun werk in d’n Elshof.
  • 20 april, 20.00 uur: feestavond in ’t Rad m.m.v. diskjockey Leon Klerks, lokale carnavalsbandjes en draaiorgelman Van Hoof.
  • 26 april, 19.30 uur: wijnproeverij in d’n Elshof.
  • 3 mei: 12.30 uur: diner in d’n Elshof.

KBO Elshout verwacht dat veel leden zullen deelnemen aan de activiteiten. 
De seniorenvereniging heeft 275 leden die het prima naar hun zin hebben. Dat blijkt ook wel want zelfs de ouderen die naar zorgcentrum De Zandley in Drunen verhuisden bleven trouw lid van hun “eigen” KBO.
Voor degenen die wat minder mobiel zijn wil KBO Elshout meer gebruik gaan maken van de busjes van COVH (Collectief Ouderen Vervoer Heusden) om in kleine groepjes een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld een tuincentrum of een museum of om naar een evenement te gaan.

KBO Elshout organiseert veel activiteiten voor de leden en behartigt ook hun belangen o.a. door hulp te bieden bij het invullen van de belastingpapieren of ondersteuning te bieden bij een WMO-aanvraag. KBO-Brabant is de vraagbaak waar men terecht kan voor moeilijke zaken.
De thuisbasis is Seniorensocieteit D’n Elshof. Die accommodatie ligt vlak naast seniorenwoningen waardoor de bewoners makkelijk binnen kunnen lopen. Een zorgpunt is het subsidiebeleid van de gemeente Heusden waarin werd gesteld dat in iedere kern een locatie gesubsidieerd werd. In Elshout moest men kiezen uit twee locaties en de keuze viel toen op Het Rad. Dat betekende dat de subsidie voor D’n Elshof afgebouwd zou worden. Elshout kwam in opstand en heeft een handtekeningenactie opgezet.  Toen het subsidiebeleid op de agenda stond werden, voor aanvang van de raadsvergadering, 600 handtekeningen aangeboden aan de burgemeester.  KBO Elshout wilde haar activiteiten blijven organiseren in d’n Elshof vanwege de kleinschaligheid, de fijne sfeer en omdat dit gebouw naast seniorenwoningen stond. 
Gelukkig is in 2017 het beleid iets bijgesteld zodat d’n Elshof jaarlijks een kleinere gemeentelijke subsidie blijft ontvangen. 
Maar deze maatregel betekende wel dat KBO Elshout meer huur moest gaan betalen voor de dagdelen dat er activiteiten zijn en als gevolg daarvan de consumptieprijzen moest verhogen en ook de jaarlijkse contributie.
Met vertrouwen ziet het bestuur de toekomst tegemoet en samen met de leden werken ze aan  een bloeiende vereniging waarin ieder zich thuis voelt.

Geen reacties

Geef een reactie